PHTVL/PHPV

(Persisterende hyperplastisk tunica vaskulosa lentis/ Persisterende hyperplastisk primær vitreus)

PHTVL/PHPV er en øyensykdom som kan diagnostiseres ved øyelysning fra valpen er 6 uker gammel. Sykdommen er ikke progressiv, så har ikke valpen sykdommen, vil den heller ikke kunne utvikle den senere. Hvis valpen er rammet, vil den forbli rammet resten av livet, men sykdommen vil holde seg på det stadiet den er resten av hundens liv.
Det finnes ikke tilfredsstillende behandling for sykdommen, og bekjempelse må skje gjennom avlstiltak. Hunder med grad 1 kan brukes i avl hvis de ellers er gode representanter for rasen, men de må parres med hunder uten øyeforandringer. Som en komplikasjon til større forandringer utvikles katarakt (grå stær) som kan opereres.

PHTVL/PHPV kan inndeles i 6 alvorlighetsgrader:
1. Meget små gul/brune/hvite pletter i eller bak på den bakerste linsekapsel.
2. Større områder/mer tettliggende pletter enn i grad 1.
3. Linsens form er normal, men en større del av nettet av blodkar sees bak på linsen og blodåren fra den primære vitreus kan følges bak ut til synsnerven.
4. Linsens bakside er deformert, og i tillegg sees det samme som ved grad 2. tettliggende pletter.
5. Kombinasjon av grad 3 og 4.
6. Kombinasjon av alle de tidligere grader i forbindelse med en unormal linse, som kan være uregelmessig eller for liten, samt større klumper av pigment eller blod. evt. fritt flytende blod bak linsen.