top of page

Agility

En fartsfylt, krevende og morsom sport

Agility er en hundesport hvor hunden skal hoppe over, løpe gjennom eller balansere over en rekke ulike hinder. En hinderløype består av ulike kombinasjoner av hindre som for eksempel tuneller, vipper, slalåm, møne, ringer og ulike typer hopp hunden skal utføre i riktig rekkefølge på tid. I konkurranse er det dommer som bestemmer banen og hunden må gjennomføre med færrest mulige feil på raskest mulig tid.  Hunden løper løs og dirigeres gjennom hinderbanen av fører.

Agility_Heller hopper.jpg
For konkurranse eller hobby

Det er en fartsfylt, krevende og veldig morsom sport hvor godt samarbeid mellom hund og fører er absolutt nødvendig. Sporten kommer opprinnelig fra England og har utgangspunkt i hestesport. I følge NKK så sporten dagens lys som pauseunderholdning på Crufts i 1978.

 

Det er flere heelere som trener agility på hobbybasis og også noen som går i aktiv konkurranse. Mer om agility kan du finne hos NKK. De aller fleste lokale hundeklubber har agility treningsgrupper så det er et sted å begynne om du er interessert.

Heeler på Agility

Heeler på Agility

Spill video

Det å skrive noe om agility og ikke spesielt nevne Skogstrollet´s Chiquitita2, Ia (født 2008) med eier Christine Lund Krane; er helt umulig. Det de har gjort er unikt på verdensbasis. Ikke bare har de konkurrert og fått gode resultater i ulike nordiske land, men de har også representert Norge i World Agility Open i Spania, Italia og Nederland (siste gang i 2018 hvor Ia var 10 år gammel) og har en 10 plass i NM. Denne magiske ekvipasjen kan også smykke seg med tittel Norsk og Svensk Agility Champion. I tillegg ble Ia Finsk og Nordisk hopp Champion i 2019 og innehar tittel som Norsk, Svensk, Finsk og Nordisk Hopp Champion. Det Ia og Christine har prestert er helt utrolig og hadde ikke vært mulig uten en unik liten hund kombinert med en unik eier.

 

Agility er en hundesport som ikke passer alle heelere, eller eiere for den saks skyld. Her er det definitivt viktig å se an den hunden du har. Lette og luftige heelere kan egne seg bedre enn litt tyngre utgaver. Vær også obs på at det er stor forskjell på å trene litt til hobbybasis og det å konkurrere aktivt. Litt tyngre (og lengre) utgaver av hund og eier må være klar over at det er belastende for muskler, sener og ledd så det å være sikker på at grunnkondisjon er tipp topp er virkelig helt nødvendig og viktig. Det er ikke anbefalt å konkurrere før hunden er ferdig utvokst. I Norge er det ikke lovlig å konkurrere i agility før hunden er 18 måneder.

bottom of page