top of page

LANCASHIRE HEELER

Lanchashire Heeler  kommer opprinnelig fra England og er en av rasene på listen over sårbare opprinnelige engelske raser. Rasen er liten i antall på verdensbasis, og også i Norge. I grevskapet Lancashire har den vært kjent som "bøndenes hund" i flere hundre år og hadde som oppgave å drive kuer, i tillegg til at den holdt gårdene frie for rotter og mus. Dagens versjon av rasen ble avlet fram i 1970-årene og i 1981 ble rasen godkjent av den engelske kennelklubben.

 

Rasen kom til Norge i 1998 og det første heelerkullet registrert i Norge kom samme år. Heeleren som rase ble midlertidig anerkjent internasjonalt av Federation Cynologique Internationale (FCI) i 2016, med rasenummer 360.

Millie er en Lanchashire Heeler

EGENSKAPER

Lanchashire Heeler er en liten, sterk, robust bygget, våken og energisk arbeidshund. Dette er en anvendelig rase som i dag blir brukt til alt fra lydighet til kantarellsøk. En hund som egner seg utmerket til å være familiehund og er en hengiven, glad og stor hund i liten innpakning.

 

Heeleren har humor og en vesentlig andel av dem ‘’snakker’’ og smiler og finner på morsomheter for å underholde seg selv og deg. Heelere liker å være sammen med flokken sin, og du vil aldri være ensom med en heeler ved din side.

TRENING

Dens iver og interesse for "hjernetrim" gjør at den er fin å bruke til lydighet, rallylydighet, spor, feltsøk, rundering, heelwork, freestyle, agility, mm.

Agility

En hinderløype med tunneler, vipper, slalom og andre utfordringer.

Lydighet

Å mestre innkalling, neseprøver, innhenting av apporter med mer.

Rally lydighet

Hund og fører går sammen gjennom nummererte skilt satt sammen til en bane.

Blodspor Heeler

Å søke opp skadde dyr, mennesker, illegale produkter m.m.

ARBEIDENDE HEELER

Lancashire Heeler har historisk blitt brukt som drivende gjeterhunder. Det spenner fra å drive kveg over lengre avstander til å runde opp kveg og sau fra beite inn til gården.

Gjeterhund

Lancashire Heeler som rase har historisk blitt brukt som drivende gjeterhunder. 

Vegglusjeger

Som vegglusjeger bruker Lancashire Heeler nesen til søksarbeid.

UTSTILLING

Heeler er midlertidig godkjent av FCI med rasenummer 360, og kan stille i gruppe 1: Gjeterhunder.

TROFAST TURVENN

Heeleren er glad i å gå på tur. Den holder seg rundt eieren, og er opptatt av at flokken samlet, også på tur. Den er selvstendig og modig, og ekstremt trofast overfor det den anser for å være sin flokk; egenskaper den har med seg fra sin historie som kugjeter.

 

Selvstendige hunder kan finne på arbeidsoppgaver på egen hånd om den ikke mottar tilstrekkelig stimuli, så det kan være lurt å gi den klare retningslinjer og oppgaver. Heeleren er lettlært, men kan være noe sta og ha egne meninger. Positiv forsterkning og konsekvente rutiner gir en trygg og glad hund som vet hva som forventes av den.​

bottom of page