Spor
En hund har omtrent en million ganger bedre luktesans
enn et menneske.
Nesearbeid er at en hund bruker luktesansen for å søke opp alt fra dyr som er skadeskutt, mennesker som har gått seg bort eller blitt utsatt for ulykker, til illegale produkter, mugg og skadedyr i hus, og sykdom i prøver fra mennesker.
En hund har omtrent en million ganger bedre luktesans enn et menneske og i gjennomsnitt førti ganger så mange hjerneceller involvert i duftgjenkjennelse. Luktorganet hos hund utgjør en flate som tilsvarer et sted mellom 60-200 kvadratcentimeter avhengig av rase og mye av hundens oppfatning av verden skjer gjennom nesa.
Selvstendig arbeid bygger selvtillit
Det er flere som har hunder som arbeider aktivt med nesearbeid på hobbybasis eller i konkurranser, men relativt få som har godkjente redningshunder eller hunder som sammen med sin fører jobber med å finne en lukt over alle andre lukter.
Heeler på sporet
Noen former for konkurranse eller trening som inneholder nesearbeid:
RUNDERING
Hunden skal finne mennesker som ligger skjult i terrenget. Rundering er en selvstendig konkurransegren, men kan også inngå som ett av flere elementer i for eksempel brukshundsport. Rundering inngår også som et element for patruljehunder og redningshunder. Som egen sport eller aktivitet er det spennende og morsomt for hund og fører. I en konkurranse går fører langs midtlinjen av et ca 100 meter bredt og inntil 800 meter langt område. Fører sender hund ut ca 50 meter ut i terrenget på hver side av seg for å søke etter figuranter (mennesker). I ytterkant av feltet runderer (snur) hunden og slår tilsvarende ut mot andre side av område, mens den søker. I en konkurranse bedømmes antall funnede figuranter samt hundens vilje til samarbeid med fører og innsatsvilje. Antall figuranter, områdestørrelse og søketid avhenger av konkurranseklasse.
BLODSPOR
Blodspor er en del av godkjenningsprøve for ettersøkshund, men det er også egne prøver i blodspor for hunder som ikke ønsker godkjenningsprøve. Et prøvespor er på 600 meter med avbrudd i blod på 10 meter, en 90 graders vinkel uten blod, et sårleie som skal markeres og sporslutt med viltskank. Det skal brukes 3 dl blod på hele sporet og før hunden settes på sporet skal det ligge mellom 18 og 24 timer. På hobbybasis er det helt mulig å legge blodspor og gå dem med hund utenom en prøve. Det er viktig å få grunneiers tillatelse for å legge blod og lurt å unngå de periodene viltet får avkom. En hobbyaktivitet med hund skal ikke være til sjenanse for vilt.
ID-SPOR OG GODBITSPOR
I stedet for å gå etter lukten av blod så kan man lære hunden å gå på lukt etter egne fotspor gjerne forsterket med små myke godbiter innimellom. Ulike typer underlag og ulike typer vinkler og retninger gir store utfordringer for nesen som skal følge sporet. Det er lurt å tenke på at et spor gjerne må noe liggetid slik at lukten av sporet ikke blir så bred at man gjør det vanskeligere for hunden å følge det. Det å gå godbitspor er morsomt for både hund og eier. Det å lete opp familiemedlemmer kan også bli en form for gjemsellek som er fin å ta med barn på for å forsterke bånd mellom alle familiemedlemmer.
FELTSØK
Feltsøk er en del av brukshundkonkurranser, men kan godt trenes som en egen aktivitet. I en brukshundkonkurranse skal hunden i løpet av fem minutter søke over et område på 50 x 50 meter. Fører sender fra den ene siden av feltet og har ikke lov til å bevege seg på de andre delene av feltet. Hunden skal selv finne og apportere fire gjenstander som ligger gjemt i feltet. Det stilles krav til utførelse av apport, tempo, effektivitet og utholdenhet i søket, i tillegg til samarbeid mellom hund og fører. Hunden må finne alle fire gjenstander innen fem minutter for å få topp poengsum. Selv om man ikke ønsker å konkurrere er feltsøk en morsom aktivitet å gjøre med sin hund. Har du en tendens til å miste nøkler, briller etc – lær hunden å finne det på egenhånd og komme til deg med det – særdeles nyttig i hverdagen. Det å trene felt er også utmerket hodetrening og selvtillitsbygging hos hund hvis det gjøres riktig så selv om man ikke har lyst til å konkurrere er det vel verd å trene.
NOSEWORK
Nosework er rett oversatt nesearbeid. Hunden skal lære å gjenkjenne duften av tre eteriske oljer og markere hvor de finner lukten. Nosework er en søkssport som ble etablert i USA og Nosework Norge ble stiftet i 2014. Når hunden har lært å kjenne igjen lukten av tre eteriske oljer. Før den kan begynne å konkurrere i nosework må den gjennom en test på hver av de tre luktene. Testen kalles luktgjenkjenningstest og i testen legges det ut 12 esker, hvorav en med lukt i seg. Hund og fører har tre minutter på seg til å søke og finne riktig eske med lukt. Testen tas for alle tre lukter. Når denne er bestått kan hund og fører starte konkurranse. I en konkurransesetting skal lukt kunne finnes i fire ulike områder: søk i emballasje, søk i rom innendørs, søk i anvist område utendørs og søk på utside av en eller flere kjøretøy.
SMELLER
Smeller går ut på å la hunden finne og markere ID-lukt fra ulike personer. Sporten er fri for tradisjonelle lydighetsøvelser og krever ikke forkunnskaper, men det er viktig å øve på luktgjenkjenning og frysmarkering (eller lignende) av funn av lukt. Hundesporten administrerers og utvikles av Norsk Smellerklubb. I en konkurransesetting trekker hver deltager en lukket pose som inneholder en fremmed ‘smeller’. Denne er enten av papir, lær, plast eller gummi og er tilført ID lukt fra en fremmed person. Frem til første øvelse skal hundefører introdusere egen hund for lukten av smeller. Hvordan fører introduserer lukten er opp til fører. Denne lukten skal hunden finne og markere i hver øvelse. Når hunden markerer et luktfunn løfter fører høyre hånd over skulderhøyde slik at dommeren kan vurdere om markeringen er riktig eller gal. Det konkurreres både på ferdighet og tid. Om man ikke er noe konkurransemenneske er smeller allikevel ypperlig som aktivisering for hund og fører.
En heeler trener på sporing
REDNINGSHUND
Det å bli redningshund er sjelden noe som passer for små jordnære hunder som Lancashire Heeler, men unntak finns. Noen mindre raser kan passe til søk etter mennesker i sammenfalte hus, i usikre rasområder og lignende. Det er viktig å være klar over at det å utdanne en redningshund krever MYE tid, trening og ressurser og at du etter endt utdannelse forventes å delta aktivt i den frivillige redningstjenesten.
Redningshunder er IKKE som en vanlig hundeklubb der man trener hund for moro skyld, men en tjeneste som krever dedikasjon og er en livsstil. For å kunne starte en utdanning innen redningshunder må du delta på grunnkurs for deretter å gjennomføre en appellprøve. Grunnkurset er myntet på fører med teori, praktisk førstehjelp og utmarsj. Appellprøven er grunnleggende lydighetsøvelser og hunden må være over 10 måneder for å kunne delta. Bestås grunnkurs og appellprøve vil du kunne starte utdanning innen tre grener: ettersøk, lavine og katastrofesøk.